2020-11-27

KVASS – kvalitetsmåling med lys

Mandag 23.november var Cod Cluster representert på lansering av «KVASS-maskinen» i NOFIMAS lokaler i Tromsø. Prosjektet er i samarbeid mellom næring, forskning og teknologi. Maskinen kan måle kvalitet på ferskt råstoff allerede før fisken blir sløyd. Teknologien som brukes er lys (spektroskopi) og prosessen gjennomføres i industriell hastighet. Maskinen kan anvendes i fartøy eller i landindustri.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen sendte den første fisken gjennom maskinen. Han uttalte at dette er et fantastisk eksempel på samarbeid. – Dette vil gi store muligheter for næringaForsker i NOFIMA Karsten Heia har jobbet i prosjektet fra starten. Han var veldig stolt over resultatet som ble presentert mandag i Tromsø. Med på laget har vært Maritech og NEO som teknologipartnere. I tillegg har Lerøy Norway Seafoods vært bedriftspartner. Påtroppende styreleder i Cod Cluster, Ørjan Nergaard som tidligere jobbet med dette prosjektet som råstoffsjef i Lerøy, uttrykte også begeistring over det han så da KVASS-maskinen ble demonstrert.

NYHETSARKIV

Nyhetsbrev

Vi håper mange av dere vil gi oss spennende innspill, slik at vi kan nå våre høye felles ambisjoner om å videreformidle de mange gode historiene fra vår fantastiske næring!